MasterMind pro CEO a majitele firem na Kanárských ostrovech

2 dubna, 2021

V MasterMind klubu se naši členové scházejí většinou na online schůzkách. Pomáhají si, sdílejí své know-how a hledají řešení, jak posunout své podnikání dále. Jednou za 3 měsíce se koná tzv. Offline MasterMind, kdy se členové sejdou osobně, aby upevnili a navázali bližší vztahy. Dlouhodobě nám to restrikce v České republice nedovolily a tak jsme se rozhodli, že se vydáme do bezpečnější destinace. Cesta nás zavedla až na Kanárské ostrovy. Konkrétně na ostrov Tenerife. Jak společný týden probíhal, jak jsme přežili rozbouřený oceán na katamaránu a co jsme si z této pracovně odpočinkové cesty odvezli? Čtěte dále.

More...

Základem je pořádný plán a vize

Celou akci jsme připravovali dva měsíce dopředu. Naší vizí bylo uspořádat setkání členů, majitelů firem, kteří chtějí spojit odpočinek s pracovními aktivitami a vytvořit si bezpečné prostředí pro strategické byznysové plánování a přemýšlení. Vystoupit z dennodenního kolotoče opakujících se aktivit, zastavit se a najít cestu jak svou firmu posouvat dále kupředu.

V MasterMind klubu na to nikdy nejsme sami

Jsme komunita, kde si lidé dobře znají, vědí co od sebe mají očekávat, důvěřují si a mohou se tak kdykoliv na cokoliv zeptat a získat hodnotnou zpětnou vazbu. Vytvořili jsme tedy program, kde se střídaly společné pracovní aktivity formou řízených MasterMind debat a zároveň osobní prostor pro odpočinek. Neplánovanou aktivitou byl i výlet na katamaránu pod vedením kapitána a také jednoho z členů Miroslava Michalka, spolumajitele firmy Zaslat.cz. Zde jsme zažili skutečnou lekci leadershipu a spolupráce.

David Kolář vítá členy MasterMind klubu na letišti

Je 19.3.2021 a část komunity nasedá do letadla směr Tenerife. Na letišti čeká zakladatel komunity David Kolář, který zde strávil již několik týdnů před akcí, aby prozkoumal terén a připravil tak místo pro spolupráci. Welcome drink, radost, nadšení, pár selfíček a týden plný inspirace může začít. Jak vypadal uvítací dopis, kteřý členové dostali ihned po příletu? PODÍVEJTE SE ZDE >>

MasterMInd Tenerife uvitani

První společná večeře, networking a definování záměru

Ihned po příletu nás čekala první společná večer ve vyhlášeném klubu La Terrazza del Mare s výhledem na oceán a západem slunce. Členové, kteří se do té doby znali akorát přes Zoom se pustili do poznávání a networkingu. Během pár hodin se tak vytvořilo prostředí a uskupení lidí s obrovským kolektivním know-how a byznysové MasterMind debaty se rozjely na plné obrátky. Součástí celého večera bylo také definování záměru pobytu. Každý z nás dostal několik otázek, na které si odpověděl. Proč? Dozvíte se na konci článku.

  • Proč jste tady a co si chcete odvézt domů?
  • Co může být měřitelným výsledkem tohoto pobytu?
  • Jaké nové znalosti a vědomosti chcete získat?
  • Jak se chcete cítit až budete nasedat zpět do letadla směr ČR?
MasterMind majitele firem Tenerife

Začínáme pracovat - MasterMind na téma delegování

Jelikož i na Tenerife jsou Covidové restrikce, nemohli jsme pracovat u jednoho velkého stolu, ale pouze venku. Ukázalo se, že to nakonec bylo o něco lepší. Pracovní hovory jsme strávili na pláži anebo v její blízkosti. Místo stolu a židle byl turecký sed, kruh a sdílení mohlo začít.

Delegování je jedna z nejdůležitějších dovedností podnikatele, pokud chcete, aby firma rostla a nebyla závislá pouze na svém zakladateli. A tak jsme si začali pokládat otázky:

  • Co vnímáte jako největší benefit na možnosti delegovat práci?
  • Na jaké nejčastější překážky při delegování práce narážíte?
  • Jak můžete tyto překážky zvládnout?
  • Jakou zásadní dovednost nebo dovednosti musíte zvládat pokud chcete dobře delegovat?
  • Jaká je vaše denní rutina, díky které zvládáte správně delegovat?
  • Jak delegujete e-maily?
  • Kdy poznáte, že je čas některou z vašich aktivit delegovat?
  • Jak odvedenou činnost kontrolujete?
MasterMind hovor delegování

3 hodiny řízené MasterMind diskuse mezi členy vyústily v neopakovatelné kolektivní know-how, gejzír zkušeností, nápadů, přešlapů a tipů jak se ke správnému delegování postavit.

Pár poznatků z MasterMind sezení, které můžeme sdílet veřejně:

  • Nejlepší kontrolou, že jsi správně zadal úkol je duplikace sdělení
  • Najímejte co nejvíce “áčkových” lidí, které si můžete dovolit
  • Neříkejte, jak to má někdo udělat, ale řekněte co má být výsledek
  • Notion.so - nástroj pro vytváření firemní wiki

Ne, tohle nebylo školení a obecné poučky, ale know-how, které vzniklo z praxe ze zkušeností jednotlivých členů, kteří vedou úspěšné firmy.

MasterMind Mini Hot Seat

Další 3 hodiny práce u oceánu, tentokrát formou tzv. Hot Seat neboli “horkých křesel”. Představte si, že stojíte před nějakou výzvou a potřebujete získat co největší množství relevantní zpětné vazby od kompetentních lidí. Posadíme vás do pomyslného horkého křesla a dalších 10 majitelů firem věnuje pozornost pouze vám. Co myslíte, bude to pro vás mít hodnotu?

Jeden z Hot Seat si vzal Filip Hradil, zakladatel Elody.cz
Jeho firma, která vyrábí a prodává svatební šaty, se po roce Covidové krize a zastavení svatebního odvětví ocitla v začarovaném kruhu. Cashflow a výrobní kapacita. Jak to naplánovat, kdy a jak se připravit na otevření trhu? Dali jsme hlavy dohromady a pokusili se společně s Filipem najít byznys plán a strategii, která mu s těmito otázkami pomůže.

Jsme uzavřená komunita, tvoříme si bezpečné prostředí a tak nemůžeme veřejně sdílet všechny informace, ale tohle je Filipova reakce na společném Slacku.

MasterMInd Slack Filip Hradil

Večerní setkávání jako neformální MasterMind a networking

Většina členů, kteří na Tenerife přijeli, bydlí v jednom resortu, kde neformálně spolupracují i mimo oficiální program. Často se debaty protáhnou do pozdních nočních, někdy i ranních hodin a vznikají zde byznysová přátelství na celý život.

Jedním z členů, kteří využívají této příležitosti je i Vladan Hejnic, zakladatel VivNetworks a Targito. Vladan si celý týden validoval jakým způsobem uchopit a zlepšit akviziční B2B marketing pro jejich produkt Targito, který poskytuje e-mail marketingovou automatizaci na základě transakčních dat.

"

Moje očekávání bylo naplněno, dostal jsem otázky a podněty z různých sociálních bublin, které mi pomohly uvědomit si věci, na které bych sám nepřišel. Domluvil jsem se s několika členy na spolupráci / vzájemné představení našich řešení a služeb a hledání synergií. 

Ještě jednou vám chci všem poděkovat, že jsem mohl s vámi být na offline setkání na Tenerife a moc si vážím vašeho času, který jste mi věnovali. Bylo to opravdu super.


Vladan Hejnic founder VIVNetworks & Targito

Yoga & Meditation retreat

Ke konci týdne bylo naplánováno opravdové zastavení se. Jitka Zoderová uspořádala pro členy 6hodinový program ve spolupráci s místními profesionálkami, které vedou řízené meditace a lekce jógy. Naprosté uvolnění, vyčištění hlavy, napojení se na sebe a přírodu. Nádech, výdech a sobotní dobrodružství s lekcí leadershipu může začít.

Katamaránem po Atlantiku

MasterMind na katamaránu, Miroslav Michalko

Miroslav Michalko, vášnivý jachtař s mnohaletými zkušenostmi, zařídil jednodenní pronájem katamaránu. Ze začátku dne i dle předpovědi počasí to vypadalo, že nám vše hraje do karet a zažijeme jachtařské nebe. Z mariny vyráží 12 členů posádky, většina z nás bez jakýchkoliv zkušeností s námořním jachtingem. Vše vypadá na dokonalou idylku a pohodový den. Jenže počasí a povětrnostní podmínky jsou někdy jako podnikání. Vše se může během pár chvil změnit a vy musíte začít jednat. Atlantik nám brzy ukázal svou sílu. Najednou se před námi začaly zvedat 3-4metrové vlny. Skasat plachty, zapnout motory a precizně začít klouzat po vysokých vlnách. Větší polovina posádky začala trpět nevolností a tak nás na ovládání lodi zbylo jenom pár. Míra jako správný kapitán a CEO rozdává úkoly a zároveň nás učí, jak se v takové situaci chovat. Jako správný lídr nám předává i kormidlo a my se učíme ovládat loď v těchto těžkých podmínkách. Oceán se po několika hodinách uklidňuje a my konečně napínáme plachty. Stoupat, otočit, docela vlevo, vyostřit, erko a mnoho dalších nových pokynů, které si brzo osvojíme a začínáme být konečně platnými členy posádky. Fungujeme jako tým. Do přístavu se vracíme okolo 18 hodiny. Někteří vyčerpaní kvůli nevolnosti, někteří plni nových zkušeností a znalostí. Dohromady jsme ale vytvořili tým, který fungoval jak měl. Ukázalo se, že jachting je skutečnou lekcí pokory, spolupráce a řešení krizových situací. Tohle byl skutečný MasterMind.

Rozlučkový piknik na pláži a vyhodnocení záměrů

Po týdnu plném vzájemné inspirace a sdílení zkušeností nás čeká rozlučkový piknik. Otevíráme šampaňské a přichází překvapení od členů směrem k Davidovi jako poděkování za uspořádání této akce. Dort vyrobený na zakázku s logem MasterMind klubu.

Finále je před námi. Členové dostávají v obálkách své záměry, které si napsali na první společné večeři, aby se na ně zpětně podívali a vyhodnotili jestli se jim povedlo vše naplnit. Jaké jsou jejich reakce a zpětná vazba na pár položených otázek.

Co konkrétně si ze setkání odvážíš?

Filip Hradil, Elody.cz: Poznal jsem spoustu lidí, jejich podnikání a vím, na koho se v budoucnu obrátit. Co se týče pomoci, tak jednoznačně podněty z mého hotseat a večerních povídání s Mírou Michalkem 🙂

Miroslav Michalko, Zaslat.cz: Různé někdy i drobné myšlenky, životní pravdy, hodnoty, příběhy, zkušenosti ostatních. Jiné manažerské přístupy, často diametrálně jiné, než ty mé. Pomáhá mi to ještě lépe definovat ty moje a nezapomenout na nějakou oblast, která mi třeba není přirozená.

Václav Duben, Reality 11: Osobní poznání s účastníky Offline Tenerife. V rámci delegovaní podnětné informace , které okamžitě budu aplikovat.

Příští MasterMind v zahraničí a poděkování

Už teď víme, že akci budeme určitě opakovat. Tolik pozitivní zpětné vazby nelze přehlédnout. Kam se vydáme příště? Sledujte nás, nebo si nechte poslat pozvánku do naší komunity  a můžete se na takový MasterMind vydat společně s námi.

Na závěr bychom chtěli poděkovat Michaele Skala a Markétě Jílkové, které se o všechny naše členy s láskou starají a celý tento pobyt pomohli skvěle zorganizovat. Poděkování také patří cestovní agentuře Čambi Tour, Lucii Čambálové a Danovi Tržilovi.