Dysfunkce v týmu | Jak si vede Scaleupboard?

26 března, 2024

Každý, kdo řídí tým ví, že týmová dynamika ovlivňuje nejen pracovní morálku, ale i celkový výkon podniku. Efektivní týmové fungování je základním stavebním kamenem pro růst a rozvoj každé firmy. Čeho však mnoho týmů nedosahuje, je maximální synergie a produktivita, což je často důsledkem přítomnosti určitých dysfunkcí. Jak to vypadá přímo ve Scaleupboard? Jdeme odkrýt karty a třeba vás inspirovat.

More...

Ve Scaleupboard týmu jsme se na dysfunkce uvnitř našeho kolektivu zaměřili před dvěma roky v programu Masterclass. Tím, jak náš tým roste, jsme se rozhodli toto téma oprášit a posunout se při budování firemní kultury zase o kus dál. A protože naším posláním je: „Sdílením děláme svět lepší a firmy hodnotnější", chceme vám ukázat, jak jsme si vedli. Třeba vás to inspiruje k tomu, začít se věnovat týmovým dysfunkcím i ve vaší firmě.

„Zásadní pro mě bylo připomenout si, jak pracovat s introvertními kolegy, a že je nesmím zapomínat podporovat v jejich názoru/pohledu."

Martina Trnková, COO Scaleupboard

Společně s Pavlem Křepelkou jsme se tedy pustili do tříhodinového workshopu, který nám měl otevřít dveře k dalšímu zlepšení vzájemné komunikace a lepšímu dosahování firemních cílů. Pomocí praktických cvičení a testů jsme s týmem dokázali vyhodnotit jaké dysfunkce narušují vzájemnou důvěru a brzdí efektivní spolupráci. Jako první nás čekala práce na Týmové zpětné vazbě, kde každý odpověděl na 4 otázky a následně jsme je mezi sebou za podpory ScaleUp kouče diskutovali.

Dysfunkce v týmu.

Pět dysfunkcí týmu

Podle Patricka Lencioniho existuje pět základních dysfunkcí týmu, které brání efektivní spolupráci:

1. Nedostatek důvěry - základní kámen každého týmu, bez důvěry není otevřená komunikace.
2. Strach z konfliktu - konstruktivní konflikty jsou nezbytné pro růst a inovace.
3. Nedostatek závazku - závazek ke společným cílům zajistí, že každý jde stejným směrem.
4. Vyhýbání se odpovědnosti - členové týmu musí být ochotni upozornit na chyby a pomoci se zlepšováním.
5. Ignorování výsledků - soustředění se na osobní úspěch na úkor týmových výsledků.

V našem týmu jsme pomocí testu 5 týmových dysfunkcí zjistili, že musíme rozhodně ještě pracovat na dvou bodech - vyhýbání se zodpovědnosti a strachu z konfliktů. Všichni jsme byli nadšení, protože objevení slabých míst je možností k růstu.

Dysfunkce v týmu Patrick Lencioni

Identifikujte dysfunkce ve vašem týmu

Poznání, že váš tým trpí jednou či více dysfunkcemi, je prvním krokem ke zlepšení. Symptomy často zahrnují nízkou produktivitu, časté nedorozumění, nedostatek inovací, a obecně nízkou spokojenost v týmu. Nejenom tyhle znaky by ale měly být spouštěčem k tomu, téma dysfunkcí otevřít. Věnujte se jim ještě než máte pocit, že se nějaký problém při komunikaci kolegů odehrává.

„Během workshopu mi došlo, že potřebuji být vnímavější k projektům ostatních kolegů a nabízet jim pomoc. Prostě si jen nehrabat na svém písečku."

Lenka Ulovcová, Content Marketing Manager Scaleupboard

Dysfunkce týmu mohou být jedním ze základních faktorů, které ohrožují úspěch vaší firmy. Metodika Scaling Up poskytuje silný rámec nejen pro růst, ale také pro vytváření silných, efektivních týmů schopných dosahovat výjimečných výsledků. Implementací principů Scaling Up můžete překonat tyto dysfunkce a vybudovat tým, na který můžete být opravdu pyšní. Ve Scaleupboard vám s tím rádi pomůžeme.

Na růst své firmy už nikdy nebudete sami

Dodáme vám čas na rozvoj firmy, fokus na priority, know-how, nástroje a parťáky,
kteří vás nahoře nenechají samotné!