Byznys vs. rodina | Tvrdý náraz?

7 května, 2023

Podnikatel/ka, otec/matka, manžel/ka, milenec/milenka, přítel/kyně, dítě svých rodičů. Mimo role majitel/manažer firmy, zastáváme také role výše. Bez nich by naše vize a podnikání nefungovalo.
Skutečně dáváte celý svůj svůj potenciál do všech těchto rolí? Mohou vám tyto role pomoci s naplnění vaší pracovní vize? Přebíráte odpovědnost i za naplňování poslání svých nejbližších? 

More...

V MasterMind klubu se nedávno sešlo několik lídrů rostoucích firem a s veškerou zranitelností otevřeli toto často opomíjené téma.

Umíte se ptát sami sebe?

Začalo se jako vždy, otázkami. Položte si je také, zastavte se. Pracujte s nimi. Je v nich obrovská hodnota pro společnost!

  • Jak v roli CEO/majitele firmy máte nastavenou svou roli v rodině?
  • Jak fungujete se svým partnerem v rámci týdne a rodinných aktivit?
  • Kolik času věnujete dětem a jak si tyto aktivity plánujete?
  • Co očekáváte od svého partnera/ky a jaké očekávání má on/ona od vás?
  • Mluvíte o své práci, roli se svými dětmi? Co jim říkáte? Rozumí vám?
  • Cítíte nebo víte, že se váš partner/ka také dostatečně realizuje a je v tom šťastná/ný?
  • Jak vypínáte? Používáte někdy i alkohol, jídlo, nakupování nebo jiné rychlé pomocníky?
"Práce vás nikdy neobejme."

Tomáš Baťa

Jak řešíte balanc mezi pracovním a rodinným životem vy?

Velmi intimní, zranitelné výstupy a aha momenty z 90minutové diskuze. Záměrně zde vytahujeme citace bez jmen našich členů, protože se jedná o velmi důvěrné téma.

  •  „Své úsilí vložené do firmy komunikuji směrem k rodině špatně nebo vůbec. Musím to zlepšit."
  •  „Ve firmě máme jasnou strategii a vizi. Do rodiny jsem žádnou podstatnou vizi nepřinesl/a, natož abychom ji měli někde sepsanou."
  • „O realizaci poslání svého partnera/ky se zajímám velmi zřídka, vše se dost točí okolo mého poslání."
  •  „Bojím se, že pokud se zeptám svých dětí, jestli vědí, co dělám a proč to dělám, dostanu odpověď, že chodím do práce, abychom se měli dobře."
  •  „Snažím se dodržovat a žít podle pravidla Tomáše Bati 8-8-8. Tedy 8 hodin práce, 8 hodin aktivního odpočinku a času s rodinou, 8 hodin spánku. Ale nedaří se mi to."

Ano, nenašli jsme řešení. Ani jsme ho na setkání nehledali. Šlo úplně o něco jiného. Uvědomit si to. Pochopit, že tu nejsme jenom my a naše firmy. Naše hodnota není pouze v tom, nosit domů peníze, mamuta, úspěchy, ocenění ...ale hlavně o rovnováze a podpoře lidí okolo sebe.

Máme obrovský dar posouvat věci dopředu, ale zaměřujeme se moc často na jednu jedinou věc.

Je čas naslouchat nejenom potřebám své firmy, ale i svým partnerům, dětem, přátelům... Zlepšit komunikaci toho, co děláme a hlavně proč to děláme! Výsledek se projeví nejen v byznyse.

Zeptejte se dnes svého nejbližšího okolí, jestli vědí, proč podnikáte a proč tomu věnujete tolik času. Zeptejte se svých dětí.

"Jediný způsob, jak být skutečně úspěšný v byznysu, je být skutečně úspěšný v osobním životě."

Richard Branson, zakladatel Virgin Group

Chtěli byste mít okolo sebe partu takto vědomých lídrů, kteří se podporují nejenom v byznysových tématech, ale i v těch osobních?

Přidejte se do citlivě budované komunity zakladatelů, zakladatelek a CEO rostoucích firem, kteří společným sdílením dělají svět lepší a firmy ziskovější.